Управни одбор Регионалног портала привредних регисатра, БИФИДЕКС, који представља привредне регистре из Србије, Албаније, Северне Македоније, Републике Српске (Босна и Херцеговина) и Црне Горе, данас покреће први сет комерцијалних услуга.

Као прва регионална вишејезична и интерактивна платформа привредних регистара, БИФИДЕКС садржи податке о 1,5 милиона компанија и правних лица и више од 2 милиона физичких лица (власници и директори), који су претраживи у реалном времену.

Следећи интересовање корисника, заједнички информациони систем аутоматски креира услуге са додатом вредношћу. Почетна палета укључује бесплатне и комерцијалне услуге из Србије, Албаније и Републике Српске (Босна и Херцеговина). Овај скуп података омогућава претраживање 1.250.000 компанија и 1.700.000 именованих физичких лица, те услуге „прати правно и физичко лице” (тзв. “watchdog”) и „пронађи партнера”, а биће проширен и услугама „скраћени и комплетан профил привредног друштва”, „кључни показатељи успешности правних лица”, „повезана лица” (за привредна друштва и физичка лица), као и услугом „упореди привредна друштва у више земаља”.

БИФИДЕКС такође омогућава бесплатно претраживање података о 265.000 привредних друштава и 296.000 физичких лица из привредног регистра Северне Македоније, најављујући од јуна 2021. године и бесплатно претраживање података о компанијама и физичким лица из црногорског привредног регистра.

Овај информациони систем ће наставити да расте и шири се, а у наредним месецима ће укључивати више услуга и више земаља.

Председница управног одбора БИФИДЕКС-а и генерална директорка албанског Националног пословног центра (“NBC”), госпођа Пранвера Фагу, изразила је данас топлу захвалност Европској банци за обнову и развој (“EBRD”) на подршци у успостављању БИФИДЕКС-а, као и Фонду за добру управу Владе Уједињеног Краљевства (“UK GGF”), на финансирању проширења БИФИДЕКС-а диљем региона Западног Балкана.

 

 

 

13. мај 2021. Мала и средња предузећа највише допринела укупној профитабилности привреде 24. мај 2021. Од почетка године, повећан број регистрованих уговора о финансијском лизингу